Het aantal bouwvergunningen is opnieuw gedaald. Alleen de bouwvergunningen voor de renovatie van woongebouwen zijn licht gestegen. Ook het orderboek kent een lichte daling (- 0,5%) en biedt nog werk voor 5,38 maanden. De conjunctuurbeoordeling in de bouwsector is evenzeer verslechterd. De kloof tussen pessimisten en optimisten is verder vergroot. Dat meldt de Confederatie Bouw.

De bouwactiviteit is op kwartaalbasis volgens de laatste gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) tijdens het vierde kwartaal van 2012 gedaald met 1,3%. Ook de werkgelegenheid is in die periode met 0,6% verminderd.

Tijdens de periode van november 2012 tot januari 2013 daalde het aantal vergunningen voor woningen met 0,6% tot 10.985 nieuwe vergunde woningen. Vooral de vergunningen voor appartementen lieten het afweten (-3,9%). Het aantal vergunningen voor eengezinswoningen steeg wel met 4,5%. Voor de renovatie van woningen steeg het aantal vergunningen lichtjes met 0,6% tijdens dezelfde periode. Er werden toen 7.760 vergunningen afgeleverd.